Joke van der Toolen

Van jongs af aan teken ik graag, dat heb ik van mijn vader. Ik ben begonnen met het tekenen van portretten omdat ik geboeid ben door mensen. Om de gezichtsuitdrukking, de ogen – een twinkeling, iets ondeugends – om die speciale, persoonlijke kenmerken te vangen in een tekening. Van tekenen kwam het lang niet meer…
Tot 2009, toen startte ik met schilderlessen en sinds 2016 bij Peter Kempeneers van de Schilderclub Woerden.

Na een aantal jaar kwam ik erachter dat ik het liefst landschappen schilder: de Hollandse luchten, zeeën, kwelders en watertjes, vooral die van de Wadden. Het licht is er zó mooi.
Spelend op een doek in een dynamisch spel van beweging tussen lucht en water. Of op een volgend doek de wijdsheid en rust.
Het schilderen gaat vaak “als vanzelf”… Veelal via foto’s en ook buiten, vanaf een steiger of de waterkant.

Inspiratie krijg ik naast foto’s ook door schilderijen van bv. William Turner, Vincent van Gogh, David Hockney en Claude Monet; ik ga graag naar musea en tentoonstellingen om schilderijen en andere kunst te bekijken.

Het liefst schilder ik met acrylverf; af en toe waag ik me aan ecoline. Ik werk altijd met kwasten, vaak met een paletmes en regelmatig met mijn vingers!

Verder ben ik gelukkig getrouwd, moeder van 2 dochters en bonusmoeder van een zoon. Ik heb een coachingspraktijk voor kinderen, jongeren en volwassenen in Woerden – Coachingspraktijk “de Sleutel”. Omdat het zo fijn is om het schilderen en coachen te verbinden begeleid ik creatieve moeder-dochter (of vriendinnen) workshops. Dit gebeurt in een inspirerend en superleuk atelier: Studio 136 in Woerden waar ik ook de schilderworskhops begeleid. 

 profielfoto Ieders Plak